Τμήμα Μαθηματικών
Το Τμήμα Μαθηματικών είναι το δεύτερο σε σειρά αρχαιότητας Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ιδρύθηκε το 1966 στην πόλη των Ιωαννίνων, συνιστά από κοινού με τα Τμήματα Φυσικής και Χημείας τη Σχολή Θετικών Επιστημών και στεγάζεται στο κτίριο του Τμήματος Μαθηματικών, στη βορειοδυτική πλευρά της Πανεπιστημιούπολης.
Στην 50-ετή και πλέον εξελικτική του πορεία, το Τμήμα Μαθηματικών, πέρασε από διάφορα στάδια ανάπτυξης. Σήμερα, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στο επιστημονικό γίγνεσθαι, όχι μόνο της περιοχής των Ιωαννίνων και της Ηπείρου ευρύτερα, αλλά της χώρας, γενικότερα. Το ερευνητικό του έργο και η ερευνητική του παρουσία αναγνωρίζεται διεθνώς, ενώ το πρόγραμμα σπουδών του, προπτυχιακό και μεταπτυχιακό, χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό και καλύπτει όλους τους σύγχρονους κλάδους της μαθηματικής επιστήμης. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι το Τμήμα Μαθηματικών συμβάλλει τα μέγιστα, στην επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών του και τους δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσουν το προφίλ του μαθηματικού που επιθυμούν, συνεισφέροντας, με τον τρόπο αυτό και στο βαθμό που του αναλογεί, στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του.
Ευχόμαστε στους επισκέπτες μας καλή πλοήγηση και είμαστε στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με τη λειτουργία του Τμήματος.
ΑΝ2 - Γενική Τοπολογία
Περιεχόμενο Μαθήματος
Τοπολογικοί χώροι, μέθοδοι κατασκευής τοπολογικών χώρων, συνεχείς απεικονίσεις, αξιώματα διαχωρισμού, χώροι Frechet, υπόχωροι, καρτεσιανά γινόμενα, χώροι πηλίκο, χώροι συναρτήσεων, συμπαγείς χώροι, τοπικά συμπαγείς χώροι, συμπαγοποιήσεις, αριθμήσιμα συμπαγείς χώροι, ψευδοσυμπαγείς χώροι, ακολουθιακά συμπαγείς χώροι, ολικά φραγμένοι και πλήρεις μετρικοί χώροι, παρασυμπαγείς χώροι, αριθμήσιμα παρασυμπαγείς χώροι, συνεκτικοί χώροι, είδη μη-συνεκτικότητας, διάσταση τοπολογικών χώρων και ιδιότητες της, ομοιόμορφοι χώροι, ολικά φραγμένοι, πλήρεις και συμπαγείς ομοιόμορφοι χώροι, χώροι προσέγγισης.
Διδάσκοντες
- Λέκτορας Κ. Μαυρίδης
AN3 - Πραγματική Aνάλυση I
Περιγραφή
Παραγωγισιμότητα σε χώρους Banach (παράγωγος Gateaux, Frechet), Διγραμμικές και πολυγραμμικές μορφές, Παράγωγοι ανωτέρας τάξεως, Tύπος του Taylor, Mερική παράγωγος. Oλοκλήρωση και διαφόριση πάνω σε χώρους Banach, Θεώρημα Aντίστροφης Aπεικόνισης. Tοπολογικός βαθμός συναρτήσεως ορισμένης σε χώρο Banach, ιδιότητες και εφαρμογές στην απόδειξη θεωρημάτων σταθερού σημείου.
Διδάσκοντες
- Καθηγητής Γ. Καρακώστας
AN4 - Συναρτησιακή Aνάλυση
Περιεχόμενο Μαθήματος
Χώροι με νόρμα και χώροι Banach και χώροι Hilbert, κλασσικά παραδείγματα (χώροι ακολουθιών και χώροι συναρτήσεων). Βασικά θεωρήματα.
Γενική θεωρία τοπολογικών γραμμικών χώρων, τοπικά κυρτοί χώροι και διαχωριστικά θεωρήματα.
Ασθενείς τοπολογίες, θεωρήματα Mazur, Alaoglu, Goldstine, ασθενής συμπάγεια.
Bάσεις Schauder και βασικές ακολουθίες.
Ακραία σημεία, θεώρημα Krein Milman.
Θεώρημα αναπαράστασης του Riesz, χώροι Lp.
Θεωρήματα σταθερού σημείου.
Διδάσκοντες
- Επίκουρος Καθηγητής Α. Τόλιας
AN8 - Συνήθεις Διαφορικές Eξισώσεις
Περιγραφή
Δεύτερης τάξης γραμμικές συνήθεις διαφορικές εξισώσεις: Θεωρήματα Sturm τύπου. Θεωρήματα ταλάντωσης και μη ταλάντωσης. Volterra ολοκληρωτικές εξισώσεις: Ύπαρξη και μονοσήμαντο λύσεων. Ύπαρξη λύσεων. Η γραμμική εξίσωση. Η πρώτου είδους γραμμική εξίσωση. Μερικά προβλήματα επί του ημιάξονα. Fredholm θεωρία γραμμικών ολοκληρωτικών εξισώσεων: Ο επιλύων πυρήνας. Οι ακέραιες συναρτήσεις του Fredholm και εφαρμογές αυτών. Ιδιοτιμές, ιδιοσυναρτήσεις και συζυγείς εξισώσεις. Μερικές ολοκληρωτικές ανισότητες: Λήμματα των Gronwall και Bihari και μερικές εφαρμογές αυτών. Υστερημένες διαφορικές εξισώσεις: Εισαγωγή. Παραδείγματα και η μέθοδος των βημάτων. Μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα και μερικά «εσφαλμένα» ερωτήματα. Συνθήκη του Lipschitz και μονοσήμαντο για το βασικό αρχικό πρόβλημα. Συμβολισμοί και μονοσήμαντο για συστήματα με φραγμένη υστέρηση. Ύπαρξη για συστήματα με φραγμένη υστέρηση. Γραμμικά υστερημένα διαφορικά συστήματα: Υπέρθεση. Η περίπτωση των σταθερών συντελεστών. Μεταβολή των παραμέτρων. Ευστάθεια για υστερημένα διαφορικά συστήματα: Ορισμοί και παραδείγματα. Ασυμπτωτική ευστάθεια. Γραμμικά και σχεδόν γραμμικά υστερημένα διαφορικά συστήματα. Διάφορα θέματα.
Διδάσκοντες
- Αναπληρωτής Καθηγητής Ι. Πουρναράς
ΑΝ13 - Ανεξάρτητη Σπουδή στην Ανάλυση Ι
Περιγραφή
Εφαρμογές τοπολογικών θεωρημά-των σταθερού σημείου στη θεωρία διαφορικών εξισώσεων. Θεωρήματα συστολής (contraction), Schaefer, Schauder, θεωρίας βαθμού (degree theory), Nonlinear Alternative. Θεωρήματα σταθερού σημείου σε κώνους διατεταγμένων χώρων Banach. Θεωρήματα θεωρίας βαθμού, θεώρημα Krasnoselskii, θεωρήματα τύπου Leggett-Williams. Εφαρμογές των παραπάνω θεωρημάτων σε προβλήματα αρχικών και συνοριακών τιμών συνήθων διαφορικών εξισώσεων, ολοκληροδιαφορικών εξισώσεων και συναρτησιακών διαφορικών εξισώσεων. Ύπαρξη λύσεων, ύπαρξη θετικών λύσεων, ύπαρξη πολλαπλών (θετικών) λύσεων, άνω και κάτω λύσεις.
Διδάσκοντες
- Καθηγητής Π. Τσαμάτος
AΛ1 - Άλγεβρα I
Περιεχόμενο Μαθήματος
Δράσεις ομάδος επί συνόλου, Θεωρήματα Sylow και εφαρμογές, Ευθέα και ημιευθέα γινόμενα ομάδων, Πεπερασμένα παραγόμενες αβελιανές ομάδες, Ελεύθερες ομάδες, Ελεύθερο γινόμενο ομάδων με αμάλγαμα, Θ. Jordan-Hoelder, Πρότυπα και ομομορφισμοί προτύπων, Ελεύθερα πρότυπα, Ευθέα αθροίσματα και γινόμενα προτύπων, Ακριβείς ακολουθίες και συναρτητές, Noetherian δακτύλιοι και πρότυπα, Ημιαπλοί δακτύλιοι και πρότυπα, Στοιχεία πλειογραμμικής και τανυστικής άλγεβρας.
Διδάσκοντες
- Επίκουρος Καθηγητής Σ. Παπαδάκης
ΓE2 - Διαφορική Γεωμετρία
Περιεχόμενο Μαθήματος
- Τοπολογικά και διαφορίσιμα πολυπτύγματα.
- Διαφορίσιμες απεικονίσεις.
- Εφαπτόμενη και συνεφαπτόμενη δέσμη.
- Διανυσματικά πεδία και ροές.
- Διαφορίσιμα υποπολυπτύγματα-Θεώρημα του Frobenius.
- Διανυσματικές δέσμες.
- Συνοχές και παράλληλη μεταφορά.
- Διαφορικές μορφές.
- Συνομολογία de Rham.
- Ολοκλήρωση σε πολυπτύγματα με σύνορο.
- Το θεώρημα του Stokes.
Διδάσκοντες
- Καθηγητής Θ. Βλάχος
ΑΛ2 - Άλγεβρα ΙΙ
Περιγραφή
Υπενθυμίσεις από τη βασική Θεωρία Δακτυλίων. Εισαγωγή στη Θεωρία Προτύπων. Θεμελιώδεις κατασκευές προτύπων. Εισαγωγή στη βασική Θεωρία Κατηγοριών. Προβολικά, ενέσιμα και επίπεδα πρότυπα. Σύμπλοκα και Ομολογία. Προβολικές και ενέσιμες αναλύσεις. Παραγόμενοι Συναρτητές. Ext και Tor. Ομολογικές Διαστάσεις. Εφαρμογές.
Διδάσκοντες
- Καθηγητής Α. Μπεληγιάννης
Ανακοινώσεις
- 08Ιαν Erasmus+: Ανακοίνωση δημοσίευσης Προκήρυξης για φοιτητές για το Σχέδιο 2024 08-01-2025
- 30Δεκ Υποβολή Αιτήσεων για "Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας" (εαρινό εξάμηνο 2024-2025) 30-12-2024
- 25Δεκ Μεταβολές προσφερόμενων μαθημάτων εαρινού εξαμήνου 2024-2025 25-12-2024
- 20Δεκ Παράταση της περιόδου διανομής και δηλώσεων συγγραμμάτων 20-12-2024
- 10Δεκ Υποβολή Δικαιολογητικών Επιτυχόντων Μετεγγραφής 10-12-2024
- 04Δεκ Θέσεις εργασίας στην εταιρία Natech S.A. 04-12-2024
- 04Δεκ Μηνιαία Q&A Workshops σχετικά με το Erasmus 04-12-2024
- 04Δεκ Απολογιστική Εκδήλωση 2024 της Πρακτικής Άσκησης 04-12-2024
- 03Δεκ Αξιολογήσεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων 03-12-2024
- 01Δεκ Έρευνα στα πλαίσια αναζήτησης από την Κοσμητεία της Σχολής στοιχείων για την επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων του Τμήματος 01-12-2024
Σεμινάρια - Διαλέξεις - Ημερίδες
08 Ιανουαρίου 2025, 11:30, Αίθουσα Διαλέξεων 201α
Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διατριβής
Βασίλειος-Ιωάννης Γαλουζής: Πολιτικές Ελέγχου Αποθεμάτων Εμβολίων