Πρακτική Άσκηση
Η Πρακτική Άσκηση στο Τμήμα Μαθηματικών, διέπεται από τις σχετικές αποφάσεις των Σ.Τ. 484/26-11-2008, 523/20-10-2010 και 547/8-02-2012, όπως επικαιροποιήθηκαν στις Σ.Τ. 723/29-06-2022 και 749/25.10.2023. Η Πρακτική Άσκηση είναι προαιρετική, έχει διάρκεια δύο μήνες και εφόσον εγκριθεί, μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δηλωθεί ως Μάθημα Επιλογής, με κωδικό ΠΡΑ001 και μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων φοιτητών/φοιτητριών στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες οι οποίες ανακοινώνονται κάθε Ακαδημαϊκό Έτος. Επειδή ο αριθμός των φοιτητών/τριών που μπορούν να συμμετέχουν στη χρηματοδοτούμενη πρακτική άσκηση του προγράμματος ΕΣΠΑ είναι συνήθως μικρότερος από τον συνολικό αριθμό των φοιτητών/τριών, το Τμήμα Μαθηματικών στις συνεδρίες της Συνέλευσης Τμήματος με αριθμ. Σ.Τ. 484/26-11-2008, 523/20-10-2010 και 547/8- 02-2012 όπως επικαιροποιήθηκαν στις Σ.Τ. 723/29-06-2022 και 749/25.10.2023, ενέκρινε τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υποψηφίων φοιτητών του Τμήματος, για Πρακτική Άσκηση. Για το Τμήμα Μαθηματικών την ευθύνη συντονισμού και επιλογής των φοιτητών/τριών που συμμετέχουν στην Πρακτική Άσκηση, έχει η Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης της Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος, ενώ την ευθύνη σύζευξης των φοιτητών/τριών με εταιρείες/οργανισμούς έχει ο Επιστημονικώς Υπεύθυνος.
Επισημαίνεται ότι η συνήθης διάρκειά της είναι δύο μήνες για κάθε φοιτητή και επιβλέπεται από κάποιο μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος. Η Πρακτική Άσκηση αξιολογείται από τον επιβλέποντα, ο οποίος βαθμολογεί τον φοιτητή και αποστέλλει τη βαθμολογία στον Επιστημονικώς Υπεύθυνο. O βαθμός της Πρακτικής Άσκησης μετρά στον υπολογισμό του Πτυχίου, αλλά δεν επηρεάζει τον αριθμό των Διδακτικών Μονάδων και ECTS που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου. Στο μάθημα ΠΡΑ001 αποδίδονται 5 ECTS για κάθε δίμηνο πραγματοποίησης.
Περισσότερες πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου.
Οι στόχοι ήταν και είναι:
- H εξοικείωση των φοιτητών μας σε συνθήκες πραγματικού περιβάλλοντος εργασίας.
- Ο εντοπισμός εκείνων των προβλημάτων της παραγωγικής μονάδας (επιχείρηση/ εταιρεία/οργανισμός/υπηρεσία) στην οποία θα μπορούσαν οι φοιτητές μας να εφαρμόσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις και τεχνικές που έχουν διδαχθεί σε θεωρητικό επίπεδο.
- Η Πρακτική Άσκηση λαμβάνει χώρα αποκλειστικά σε χώρους εργασίας που ευνοούν την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων και όχι σε χώρους μετάδοσης θεωρητικής γνώσης. Έχει εν γένει την ακόλουθη μορφή:
- Προετοιμασία και υλοποίηση του Προγράμματος.
- Ενημέρωση από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών και των επιχειρήσεων/οργανισμών/υπηρεσιών για τη διαδικασία της Πρακτικής Άσκησης.
- Αιτήσεις των υποψηφίων στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης.
- Εύρεση από τον/την φοιτητή/τρια του φορέα που θέλει να απασχοληθεί.
- Αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων. Σύζευξη φοιτητών και επιχειρήσεων/ εταιρειών/οργανισμών/υπηρεσιών.
- Ενημέρωση κάθε επιτυχόντα ή επιτυχούσας από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης για την περαιτέρω διαδικασία.
- Παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης της Πρακτικής Άσκησης από τα επιβλέποντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος.
- Υποβολή του Online Βιβλίου Πρακτικής Άσκησης, από τον ασκούμενο φοιτητή/τρια, υποβολή του Online Ερωτηματολογίου Αξιολόγησης της Πρακτικής Άσκησης από τον επόπτη στο φορέα απασχόλησης και της Online Αξιολόγησης του Ακαδημαϊκού Επιβλέποντα.
- Καταβολή των αποζημιώσεων των φοιτητών.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα Πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης.
Προϋποθέσεις συμμετοχής:
- Οι προϋποθέσεις συμμετοχής καθορίζονται από το Τμήμα και περιγράφονται αναλυτικά σε κάθε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
- Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης έχουν οι φοιτητές από το τρίτο έτος φοίτησής τους.
- Ο φοιτητής επίσης, θα πρέπει να διατηρεί τη φοιτητική του ιδιότητα καθ’ όλη την διάρκεια πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής, θα πρέπει να υπάρχει έστω και ένα μάθημα για το οποίο να μην έχει ανακοινωθεί επιτυχής βαθμός εξέτασης.
- Ο αριθμός των θέσεων Πρακτικής ανά περίοδο είναι περιορισμένος, συνεπώς αν οι αιτήσεις υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, το Τμήμα πρέπει να προβεί σε διαδικασία επιλογής. Τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται από τα συμμετέχοντα Τμήματα και περιγράφονται αναλυτικά σε κάθε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
- Το κριτήριο επιλογής για το Τμήμα μας είναι το πλήθος μαθημάτων που έχουν περαστεί από τον/την υποψήφιο/α κατά τη υποβολή της αίτησης του/της για συμμετοχή του/της στην Πρακτική Άσκηση. Σημειώνεται ότι δίνεται έμφαση στο πλήθος των υποχρεωτικών μαθημάτων που έχουν περαστεί καθώς και στα μαθήματα ειδικότητας που σχετίζονται με τις επιλογές του/της κάθε φοιτητή/τριας στον τομέα απασχόλησής τους στην Πρακτική Άσκηση.
- Ο/η φοιτητής/τρια υποχρεούται επίσης να ψάξει και να βρει με δικές του ενέργειες, καθώς και να έρθει σε επαφή με τον ή τους φορείς που θα ήθελε να απασχοληθεί και να τον ή τους δηλώσει όταν του ζητηθεί στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης. Οι φορείς απασχόλησης μπορεί να είναι στα Ιωάννινα, στον τόπο καταγωγής-μόνιμης κατοικίας του φοιτητή/τριας ή οπουδήποτε αλλού στην επικράτεια, χωρίς όμως την επιπλέον κάλυψη από το πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης των εξόδων διαβίωσης.
Εσωτερικός Κανονισμός:
Ο εσωτερικός κανονισμός που διέπει την Πρακτική Άσκηση στο Τμήμα ακολουθεί και πληροί τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του Προγράμματος της Πρακτικής Άσκησης και παρατίθεται παρακάτω:
- Συστήνεται Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης της Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος.
- Δικαίωμα συμμετοχής στην Πρακτική Άσκηση έχουν οι φοιτητές από το 3ο έτος και άνω.
- Οι φοιτητές που υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στην Πρακτική Άσκηση επιλέγονται στη βάση των παρακάτω κριτηρίων:
- (K1) Τρέχων Μ.Ο. βαθμολογίας (ειδική βαρύτητα κριτηρίου 0,3),
- (Κ2) Κανονικότητα φοίτησης, που ορίζεται ως το πηλίκο των ECTS των μαθημάτων στα οποία ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς προς τα ECTS των μαθημάτων στα οποία θα έπρεπε να είχε εξεταστεί επιτυχώς αν είχε απολύτως ομαλή φοίτηση, βάσει εξαμήνου σπουδών στο οποίο βρίσκεται (ειδική βαρύτητα κριτηρίου 0,4)
- (Κ3) Βαθμός ολοκλήρωσης του προγράμματος σπουδών, που ορίζεται ως το πηλίκο των ECTS των μαθημάτων στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς ο φοιτητής προς το σύνολο των ECTS του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου (ειδική βαρύτητα κριτηρίου 0,3)
- Τύπος υπολογισμού μορίων: Κ1 × 0.3 + Κ2 × 10 × 0.4 + Κ3 × 10 × 0.3.
- Οι φοιτητές/τριες που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως αυτές ορίζονται στη νομοθεσία για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καταλαμβάνουν το 5% των προβλεπόμενων θέσεων του Τμήματος, υπό την προϋπόθεση ότι επιδεικνύουν αντίστοιχο Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής κατά την υποβολή της αίτησής τους, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που αντιστοιχούν στο ποσοστό 5%, η αξιολόγηση μεταξύ των υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας πραγματοποιείται βάσει των μετρήσιμων κριτηρίων που ορίζει ο Κανονισμός του Τμήματος. Τέλος, στην περίπτωση που ο αριθμός αιτήσεων ειδικής κατηγορίας είναι μικρότερος των προβλεπόμενων θέσεων, αυτές μπορούν να καλυφθούν από υποψηφίους της γενικής κατηγορίας και αντιστρόφως.
- Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας, πραγματοποιείται κλήρωση.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Πρακτική Άσκηση, καθώς και οι προσωρινοί και τελικοί πίνακες κατάταξης, αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Τα ζητήματα της Πρακτικής Άσκησης συντονίζονται από τον/την Επιστημονικά Υπεύθυνο/η Καθηγητή/τρια ή το αναπληρωματικό του/της μέλος, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνέλευσης του Τμήματος και τις διατάξεις του Οδηγού Υλοποίησης Πρακτικής Άσκησης Τμήματος.
Η αξιολόγηση των ενστάσεων των φοιτητών/τριών γίνεται από Επιτροπή Αξιολόγησης Ενστάσεων, όπως έχει οριστεί από το Ειδικό Επταμελές Όργανο της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Κάθε φοιτητής/τρια που επιλέγεται για την εκπόνηση της Πρακτικής Άσκησης επιβλέπεται από Υπεύθυνο/η Επόπτη/τρια Καθηγητή/τρια του Τμήματος, ο οποίος/η οποία ορίζεται κατόπιν έγκρισης του/της Επιστημονικού/ης Υπευθύνου/ης της Πρακτικής Άσκησης. Ως παραδοτέο της Πρακτικής Άσκησης θεωρείται η Βεβαίωση Ολοκλήρωσης της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών και των φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.